Voor het opbouwen en beheren heb je een content management systeem nodig, oftewel een CMS. Van alle content management systemen is WordPress veruit de meest bekende. Dat is ook logisch, als je je beseft welke pluspunten WordPress zoal heeft. In dit artikel gaan we dieper in op zes van de grootste voordelen van WordPress als CMS.
Vriendelijk in gebruik
Gebruikers van WordPress zijn het er vrijwel unaniem over eens: dit is een zeer gebruiksvriendelijk CMS. Dit wordt al meteen duidelijk bij de installatie, die je goeddeels automatisch kunt laten verlopen. Ook het bedienen van de software zelf is relatief eenvoudig, waardoor WordPress ook veelvuldig gebruikt wordt door mensen zonder technische achtergrond.
Lage kosten
Het downloaden van WordPress is in de basis gratis, in tegenstelling tot verschillende andere content management systemen. Wel heb je natuurlijk nog bepaalde kosten voor je domeinnaam en de hosting. Ook biedt WordPress vele plug-ins, waarvan je voor een aantal ook moet betalen. Maar al bij al kunnen we met een gerust hart stellen dat WordPress een goedkopere optie is dan de meeste andere CMS’en.
Snelle doorontwikkeling
WordPress staat te boek als open source software. Dat houdt in dat iedereen ervan kan gebruikmaken, en dat alle gebruikers ook voorstellen kunnen doen om het programma te verbeteren. Nu heeft WordPress verspreid over de wereld vele miljoenen gebruikers. Veel van hen zijn erkende ICT’ers. De verbeteringsvoorstellen die zij doen maken van WordPress een CMS dat zich constant doorontwikkelt, en altijd de tand des tijds doorstaat.
Fraaie thema‘s
Voor een webdesigner is WordPress een heerlijk programma om mee te werken. WordPress biedt immers vele thema’s, die tot duizenden verschillende ontwerpen voor een website kunnen leiden. De mogelijkheden op het gebied van webdesign zijn dus nagenoeg eindeloos ook voor maatwerk websites. Belangrijk om te weten is dat sommige thema’s gratis beschikbaar zijn, terwijl je voor andere thema’s zult moeten betalen.
Volop uitbreidingsmogelijkheden
WordPress biedt niet alleen duizenden thema’s, er zijn ook duizenden plug-ins beschikbaar. Met zo’n plug-in verrijk je je website met bijvoorbeeld een extra functionaliteit. Ook voor plug-ins geldt dat er gratis en niet-gratis exemplaren te verkrijgen zijn. Bij onder andere de volgende (soorten) plug-ins kun je veel baat hebben:
- Plug-ins waarmee je de beveiliging van je WordPress website naar een hoger niveau tilt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor All-in One WP Security & Firewall of Sucuri Security.
- Een SEO plug-in die veel inzicht verschaft in hoe je de online vindbaarheid van je website kunt optimaliseren. Yoast SEO is hiervoor een uitstekende suggestie.
- Een plug-in waarmee je een webshop aan je site toevoegt. Als WordPress gebruiker kom je dan terecht bij de plug-in WooCommerce.
- Een plug-in zoals Contact Form 7. Daarmee voeg je een contactformulier toe aan je website.
- Een plug-in waarmee je een XML-sitemap van je website maakt. Dit komt eveneens je SEO ten goede. Hiervoor kun je bij uitstek de plug-in Google XML sitemaps downloaden.
Veel informatie beschikbaar
WordPress is zoals gezegd een gebruiksvriendelijk programma waarmee je uitstekend zelf aan de slag kunt gaan. De gebruiksvriendelijkheid ten spijt; door de grote hoeveelheid mogelijkheden kan het toch gebeuren dat je ergens even vastloopt. Als dat gebeurt hoef je zeker niet in paniek te raken. Het internet staat namelijk boordevol informatie over WordPress. Het kan bijna niet anders of je vindt online instructies die je verder helpen.
Leave a Reply