De bewerkingstechniek waarbij materiaal door een laser in de gewenste vorm en op de juiste maat wordt gesneden heet lasersnijden. Maar wat is een laser nu precies? Dit is een afkorting in het Engels en staat voor “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. Een hele mond vol inderdaad. Maar wat betekent dit precies? Eigenlijk betekent het zoveel als lichtversterking die via gestimuleerde uitstraling van straling ontstaat. Lasers kun je ook wel elektromagnetische stralingsbronnen noemen. Je kunt lasersnijden metaal niet alleen voor metaal gebruiken, maar ook voor andere materialen.
Hoe werkt het?
Nog even over de laser zelf: het is een bundel licht van extreem hoge intensiteit. De breedte is enkel een minuscuul deeltje van een millimeter. De intensiteit van het licht is op een heel klein oppervlak gericht. Op deze manier wordt snijden van materiaal zoals metaal mogelijk gemaakt. De laser zorgt voor heel veel hitte op een heel kleine plek. Het materiaal smelt hierdoor en zal verdampen. Omdat het om zo’n klein oppervlak gaat, ontstaat er slecht een heel dunne gleuf in de materie. Lasersnijders gebruik je voor het snijden van metalen profielen en platen. Voor het snijden van buizen gebruik je een andere speciale machine. Dit apparaat heet een buizenlasser. Metaal snijden verbruikt een vermogen van minstens 100 watt. Afhankelijk van vermogen en dikte van het materiaal kan een laser per minuut zo’n halve meter aan metaal snijden.
Voordeel van lasersnijden
Je kunt aan de hand van een computer een vorm voorprogrammeren. Lasersnijmachines zijn in staat heel complexe vormen uit te snijden. De vormvrijheid is dan ook heel groot. Er zijn nog meer voordelen! Je kunt er namelijk ook mee graveren. En het apparaat heeft een hoge snelheid. Plus, de snede is erg nauwkeurig waardoor je bijna geen materiaal verliest. Tenslotte hebben de meeste lasersnijmachines een functie waardoor ze automatisch berekenen hoeveel verschillende vormen er uit een plaat gehaald kunnen worden. Zo verlies je weinig materiaal.
Leave a Reply