De menselijke voet is een bijzondere constructie. Talloze kleine botjes, spieren en pezen maken dat u rechtop blijft staan en dat uw voet probleemloos buigt tijdens het lopen. Althans, over het algemeen. Want met de gemiddeld 185.000 kilometer die u in uw leven loopt is het niet verwonderlijk dat er wel eens iets mis gaat. Of het nou die enkel is die maar blijft verzwikken of die zeurende pijn in de bal van uw voet, we hebben allemaal wel eens last gehad van een naar gevoel in onze voeten, enkels en benen. We vroeg de professionele podotherapie Zaanstad om meer uitleg over het effect van hiervan.
Wanneer kiezen voor podotherapie?
“Gelukkig gaat de pijn in veel gevallen vanzelf weer over, en heeft u na een paar dagen rust nergens last meer van. Sommige klachten houden echter aan, of blijven keer op keer terugkomen. Artrose in uw voet of knie of een sportblessure zijn typisch klachten die zonder behandeling niet overgaan”, aldus de podotherapie Zaanstad. “Maar ook bij te zwakke of juist overbelaste voetspieren kan podotherapie pijn verlichten, en bovendien verdere klachten voorkomen. Ook bij klachten die op het eerste gezicht weinig problemen opleveren is podotherapie soms aan te raden. Vooral mensen met een fysiek zwaar beroep of fanatieke sporters doen er goed aan om bepaalde klachten op tijd te signaleren zodat erger in de toekomst wordt voorkomen”.
Wat is podotherapie?
De podotherapie Zaanstad legt uit het uit: “De podotherapeut is als geen ander gespecialiseerd in de anatomie van de voet. Zo weet een goede therapeut hoe hij of zij veel voorkomende klachten moet herkennen en behandelen. Niet iedereen mag zichzelf zomaar podotherapeut noemen. Net als arts of psycholoog is podotherapeut een beschermd beroep. Dit betekent dat uw therapeut een erkende opleiding heeft afgerond om zo zijn of haar BIG-registratie te verdienen. U kunt er dan ook van op aan dat uw podotherapeut weet waar hij of zij over praat wanneer de behandeling begint”.
Hoe ziet een behandeling bij de podotherapeut eruit?
De diagnose
Voordat uw klachten kunnen genezen moet natuurlijk eerst worden vastgesteld waar u precies last van heeft. Tijdens een podotherapeutisch onderzoek stelt de therapeut u gerichte vragen over de pijnklachten. Ook worden een aantal tests gedaan om de flexibiliteit en stabiliteit van uw gewrichten vast te stellen. Tijdens een looponderzoek kijkt de therapeut vervolgens naar uw looppatroon.
De behandeling
Nadat alle gegevens zijn verzameld stelt de podotherapeut vast waar u last van heeft en koppelt daar vervolgens een behandelplan aan. Zo’n behandelplan bij podotherapie kan bestaan uit een aantal sessies met loop- en strekoefeningen. Maar ook zaken als steunzolen en het tapen van de voeten kunnen aan bod komen. Verder geeft de therapeut vaak advies
Leave a Reply