Familieruzies zijn nooit leuk, ook niet als ze over de verdeling van een erfenis gaan. Het kan zijn dat je vind dat je te weinig krijgt of iemand anders juist te veel. De kerst zit eraan te komen en december is juist de maand dat je gezellig bij je familie wilt zijn en samen kerst wilt vieren. Maar wat nu als er serieuze ruzie is ontstaan over de verdeling van een erfenis of de uitleg van een testament?
Testament
In veel gevallen kan een testament uitleg geven, ten minste als er een testament is opgesteld. In het testament staat wie wat krijgt uit de erfenis en op zich is een testament dan ook rechtsgeldig. Maar als er geen testament is moet je er samen uitkomen en dan is het verstandig om het hoofd koel te houden. Probeer in elk geval geen partij te kiezen (of doe alsof). Misschien zul je het niet eens zijn met de beslissingen die gemaakt worden, maar soms moet je ook bepaalde dingen maar accepteren zoals ze zijn. Door geen kant te kiezen laat je zien dat je erboven staat en bereid bent om op een objectieve manier de erfenis af te handelen.
Testament executeur
Soms kunnen de gemoederen zo hoog oplopen bij de verdeling van een erfenis, dat het niet gaat lukken om er samen uit te komen. Toch is het belangrijk dat iedereen rustig en goed blijft nadenken over wat er gebeurd is en dat de situatie nog eens wordt overzien. Ruzies over een erfenis kunnen bijzonder vervelend zijn, aangezien je natuurlijk familie van elkaar bent en geen zin hebt in compleet verstoorde relaties. Hierdoor kan het erg lastig zijn om afstand van de situatie te nemen en conflicten te vermeiden. In veel gevallen kan een testamentair executeur uitkomst bieden. De testament executeur is de persoon die in het testament aangewezen wordt als degene die het nalatenschap van de erflater (overledene) moet uitvoeren. Hij of zij kan zonder partij te zijn de erfenis verdelen aan de hand van het testament.
Erfrecht advocaat
Praten helpt, hoe vaak hebben we dat nou niet gehoord. Maar toch is het echt waar. Maar wanneer je er met de erfgenamen echt niet uit kan komen, kun je de hulp inschakelen van bijvoorbeeld een erfrecht advocaat. Hij of zij kan dan de erfgenamen precies uitleggen hoe de boedel verdeeld moet worden, eventueel met behulp van de notaris en het testament.
Leave a Reply