Een microchip scanner is een handig apparaat dat veel gebruikt wordt door dierenartsen, fokkers, pensions en bijvoorbeeld het asiel. Met een chip scanner kan de onderhuidse chip worden uitgelezen bij honden en katten, maar ook bij andere dieren zoals bijvoorbeeld paarden of schapen en geiten. De dieren worden vaak gechipt om in geval van diefstal of vermissing het dier makkelijker te herkennen en terug te vinden. Voor sommige dieren, zoals honden en paarden, is het inmiddels verplicht om een chip te hebben. Ook het hebben van een paspoort of papieren is bij deze dieren verplicht (registratieverplichting).
Een chip scanner wordt dus gebruikt voor het uitlezen van de chip, maar hoe werkt zo’n apparaatje nu eigenlijk? De werking van de chipreader is afhankelijk van het merk. Daarom wordt in dit artikel een algemeen beeld beschreven van een chipreader. Voor de precieze specificaties van een bepaald product, is het belangrijk om de informatie van de fabrikant er op na te lezen.
In de praktijk is een chip scanner heel eenvoudig in gebruik: schakel het apparaat in en beweeg de het apparaat langs de plaatst waar de chip zich zou moeten bevinden. Hierna verschijnt het chipnummer op het schermpje van de chipreader. Sommige chipreaders geven direct aan of het gescande chipnummer voorkomt in de database van vermiste of gestolen dieren. Ook zijn er chipreaders die gelijk de tempratuur van het dier weergeven in de display.
Voor personeel van een dierenambulance of asiel is dit belangrijke informatie. Voor fokkers is het handig om, door het gebruik van een chip scanner, de dieren uit elkaar te houden en papieren in orde te maken bij de verkoop van de pups.
De stroomvoorziening is bij elke merk weer anders. Bij sommige merken kan het apparaat opgeladen worden d.m.v. een snoertje naar de computer of het stopcontact. Andere merken maken gebruik van batterijen voor de stroomvoorziening.
Leave a Reply