3 redenen waarom je gordijnen aansluiten op een smart home ideaal is

3 redenen waarom je gordijnen aansluiten op een smart home ideaal is

Is jouw woning al slim? Je hoeft jouw huis niet naar school te sturen om de woning slimmer te maken, thuis studeren is ook niet nodig. Je kunt een woning direct slimmer maken door enkele “upgrades” door te voeren, dit noemen we uiteraard een “smart home”. De meeste mensen weten al dat je met huisautomatisering de lampen kunt bedienen en de luidsprekers (met spraak) aan het werk kunt zetten, maar wist je dat automatische rolgordijnen ook binnen een smart home werken? Dit is ideaal in verschillende situaties en voor diverse doelgroepen van jong tot oud. Hier zijn drie redenen waarom gordijnen aansluiten op je smart home ideaal is.

Zo kun je gordijnen openen

Laten we beginnen met de verschillende manieren waarop je gordijnen manueel kunt openen.

Schuiven

Het traditionele gordijn van plooibaar stof wordt met bewegende glijders en gordijnhaken links en recht geschoven langs een gordijnrails. Vaak bestaan deze gordijnen uit twee delen die naar de linkerzijde of naar de rechterzijde schuiven. Met name de geluiddempende factor van gordijnstof (met plooi) is een voordeel, helaas zal er aan weerszijden altijd ruimte nodig zijn. Wanneer de gordijnrails niet uit één deel bestaat kan het gordijn stroppen, ook zal het stof vervuild raken door deze te trekken met je handen.

Trekken

Hiermee bedoelen we raamdecoratie die verticaal worden geopend of gesloten. De meeste (rol)gordijnen openen van onder naar boven, maar andersom kan ook en zelfs gesplitst is mogelijk. In dat geval is er een geleiding aan de zijkanten nodig. De bekende luxaflex is een goed voorbeeld van trekgordijnen. In plaats van schuiven trek je aan koordjes die aan één zijde van de gordijnen hangen. Dit vergt voor de meeste mensen toch enige oefening, het komt meer dan eens voor dat de linkerzijde naar beneden schuift terwijl de rechterzijde vrolijk boven blijft hangen. Ook voor kinderen en huisdieren kunnen deze koordjes onweerstaanbaar en tegelijkertijd heel gevaarlijk zijn.

Draaien

Dit laatste type raamdecoratie zie je vaak in combinatie met trekgordijnen. Lamellen bijvoorbeeld, die kun je niet alleen verticaal openen en sluiten, maar de afzonderlijke stroken kunnen gedraaid worden voor meer controle over de lichtinval. Dit werkt meestal met een eenvoudig draaisysteem dat aan de andere zijde van de koordjes wordt geplaatst. Rolgordijnen en plissé gordijnen kun je niet op deze wijze draaien, met de keuze voor lichtdoorlatende of verduisterende materialen is er wel veel mogelijk.

Hoe werken automatische rolgordijnen?

We hebben de werking van de meest voorkomende soorten raamdecoratie beschreven, maar hoe werken automatische rolgordijnen dan? In feite is het verschil niet zo groot, je kunt vaak ook precies dezelfde gordijnen blijven gebruiken. Maar de koordjes ontbreken, evenals de vingerafdrukken op die prachtige gordijnstof. In de gordijnrails zit een speciale motor verwerkt, die zet de raamdecoratie mechanisch in werking. Afhankelijk van het soort gordijnen zul je een ander type motor nodig hebben. Je kunt deze motor manueel met een knop bedienen, maar je kunt dit proces ook automatiseren. Dat gaat als volgt:

  • Via een afstandsbediening: Je kunt een losse afstandsbediening gebruiken die specifiek bestemd is voor de gordijnrails. Je kunt daarmee bijvoorbeeld timer programma’s instellen voor de tijd waarop je de gordijnen automatisch wilt laten openen of sluiten.
  • Via een app: Je kunt ook een app op een smartphone of tablet installeren die je de gordijnrails op veel manieren laat instellen en bedienen. Je koppelt zowel de automatische rolgordijnen als de mobiele telefoon aan het smart home netwerk. Dit werkt zelfs buitenshuis, bijvoorbeeld vanaf kantoor of op vakantie.
  • Via spraak: Met spraak assistenten zoals de Google Home kun je met jouw stem de raamdecoratie bedienen. Je kunt daarbij zelf bepalen welk commando je geeft. Zo kun je bijvoorbeeld “sluit de gordijnen” of “doe de lichten aan” zeggen, of een gezamenlijk commando zoals “het is avond!” geven.
  • Via sensoren: Volledig automatische rolgordijnen zijn ook mogelijk door sensoren te plaatsen die licht detecteren. Wanneer het donker wordt sluiten de gordijnen, wanneer het licht wordt zullen ze weer openen. Dit werkt zelfs bij bewolking tijdens een onweersbui.

3 redenen waarom slimme raamdecoratie ideaal is

  1. Je hoeft niet op te staan: Als je bezig bent aan tafel, of lekker op de bank aan het relaxen bent, hoef je niet op te staan om de gordijnen te sluiten.
  2. Het werkt overal in huis: Je kunt de automatische rolgordijnen in de kinderkamer sluiten wanneer het tijd wordt om te slapen vanuit je eigen slaapkamer. Met een fluisterstille gordijnrails blijft de baby ook lekker slapen.
  3. Laat de gordijnen bedienen door een slimme woning: Wanneer je van huis bent zullen de gordijnen openen en sluiten wanneer dat gewenst is. Zo lijkt de woning altijd bewoond, wat inbrekers zal afschrikken.

De technologie achter automatische rolgordijnen is eigenlijk heel eenvoudig, in combinatie met een smart home kun je er enorm veel mee bereiken! Meer weten? Vraag een specialist naar de implementatie van smart home in jouw huis.

Related Posts

Leave a Reply